Det er ikke kun skæg at have det

SONY DSC

At lide i stilhed

Det er ikke sikkert, du tænker over det i din dagligdag, men rundt omkring i verden går der folk, som er afskåret fra en normal livsførelse – det er ganske givet deres egen skyld, men det betyder ikke, at de ikke lider.

De lider i stilhed, for de er af den art, som ikke beklager sig over stort eller småt. De går gennem livet med et overskæg, og selvom der med en behåret overlæbe følger både stolthed og selvværd, kan det alligevel ske, at en situation stikker lidt i hjertet.

Her følger et af de mest klassiske eksempler og en guide til at komme igennem med det meste af stoltheden intakt.

Den frygtede ristede

Du går hen ad gaden med hovedet hævet – ikke nok til at folk blive irriterede men lige nok til, at det lader sig syne, at du ved noget, de andre ikke ved. Du har en overlæbe, som ikke bukker sig for vinterkulden. Det er cirka 7 x 3 centimeter hud dækket af rent selvværd, og det er din hemmelighed, som får hovedet til at hæve sig en anelse.

Problemet opstår, når du på din færd gennem byen fanger duften fra pølsevognen, den svimesvangre duft, som på én gang glæder og gør dig trist. I din hårløse ungdoms overmod var den ristede med det hele ikke noget problem. Vist grattede lidt kondiment ud under næsen, men et raskt strøg med baghånden gjorde fluks læben ren igen. Sådan er det ikke længere.

Løsningen skal du ikke lede længere efter nu. Hemmeligheden ligger i serveringen. Pølsemanden vil sandsynligvis ryste på hovedet af dig, eller hvis han også er med i den skæggede klub, vil han takke dig.

Pak dog din dog rigtigt

  1. Du tager dit brød og putter en af de tre flydende ingredienser i bunden.
  2. Drys rå løg ned i brødet.
  3. Læg din pølse i.
  4. Lav en stribe på hver side af pølsen med de sidste to flydende ingredienser. Pas på ikke at få det ud på brødet.
  5. Drys stegte løg, så de bliver holdt mellem de to striber flydende.
  6. Læg et låg på det hele af syltede agurkeskiver.

Dette er mit råd til at lave en hotdog med det hele, som giver dig overtaget. Du vil nu kunne stille dig på gaden og nyde en pølse uden at have følgeskab af lugten resten af dagen.

Velbekomme

Vi laver julekager på Samvirke

former og kogler
kanel og cookies
line ordner tallerkener

Jul på Samvirke skal smage af kager, blev vi enige om. Nu er julen jo meget veldefineret på forhånd, i hvert fald, når det gælder mad. Det kan være kager, konfekt, sødt og sukret. Det kan være fedt, fede ænder, svin og sild, og så må vi finde på noget nyt inden for den ramme. Hvad skal kagerne så smage af, hvis vi bliver enige om, at lave en kagejul i Samvirke? De kan være danske og brunkageagtige, svenske og luciaagtige med eksotiske krydderier og glögg til, tyske og tunge? Det prøver vi måske næste år. I år skal de nemlig være amerikanske og lidt uartige fandt vi ud af, fordi vi havde mødt Morten Skærved, som har lavet bøger blandt andet om kager både de sønderjyske kaffebordskager og solide amerikanske kager.

Kage som et hus i skoven

Vi vidste, at amerikanske kager er meget store og meget søde, måske lidt overdrevne på alle måder, og de ser sikkert sjove ud, tænkte vi, så vi var godt spændte, da vi pakkede vores vildeste kageformer ud i fotograf Peter Kams køkken. Vi kunne bage kage som en borg eller som et hus i skoven, det var den vi valgte, vi kunne også have fundet en mere traditionel. Så lavede vi to slags cookies og en bradepande fuld af kanelsnegle, ikke de danske, men den amerikanske udgave. Den ligner vores, men smager lidt anderledes.

Chokoladekage med pebermynte

Jeg var mest spændt på formen. Jeg har aldrig før kastet mig ud i kage i en form fuld af tårne og gesvejsninger med alle mulige små kringelkroge, hvor det kan gå galt og dejen kan blive siddende fast, så kagen ikke kommer helt ud af formen. Det gik godt og var slet ikke så svært. Det er bare vigtigt at pensle formen ned i alle kroge med smeltet smør. Vores smukke chokoladekage kom fint ud af formen med alle dele i behold. Den skulle lige sætte sig og køle af, før den kunne vendes ud af formen og dekoreres med det vildeste amerikanertrick: Glasur med knuste pebermyntebolcher. Det ser flot ud, og det smager bare godt på chokoladekage. Kagen hedder Devil’s Food, fordi den er helt sort af de vilde mængder kakao, man skal bruge. Amerikanerne laver altid deres chokoladerkager af kakao og ikke af chokolade, fordi kakaoen giver en mere tæt chokoladesmag end pladechokolade, som er iblandet smag af kakaofedt.

Meget høje kanelsnegle

Cinnamon Rolls, kanelsnegle i kageform var vores næste gedigne kage. Vi danskere forbinder kanel med jul, det gør amerikanerne ikke. De bruger kagen til morgenmad (!), når det skal være ekstra hyggeligt, og de blander gerne smagen af kanel med vanilje, som de elsker.  Vores kanelruller er med kanel og smør som fyld, og vanilje og smør i glasuren, som bliver fed og cremet. Når vi presser kanelsneglene sammen i en form bliver de høje og meget saftige. Supergode til en brunch, tænker jeg. Måske en julebrunch.

Amerika møder Danmark i cookies

Amerikanerne må gerne sætte alt muligt på deres morgenbord, siger Morten: kage, bønner, bacon, pandekage, brød, grød, pølser. De kan ikke helt se, hvad de mange regler skal gøre godt for.

Vores Cookies blev amerikanske, men alligevel lidt julede og danske. Vi har tranebær i en af de to slags cookies. Tranebær er jo meget amerikanske, men kunne også erstattes af kirsebær. Det blev til en maget frugtagtig kage. I den anden type har vi nougat og marcipan, så den fik lidt smag af kransekage og konfekt.

Vores blærekager

Vi fik fire meget blærede kager, som faktisk var nemme at lave. Vi fik en masse viden om, at nybyggerne først lærte at laver kager, da de kom til Amerika, fordi det var her, de første gang oplevede at sukker, æg og frugt var til at skaffe for almindelige mennesker. Derfor udviklede de også deres egne vilde kager. Og jeg fik nogen gode ideer til nye kager der skal prøves. Jeg laver somme tider kanelsnegle. Næste gang tager jeg den amerikanske udgave. Opskrifterne kommer i Samvirke i december.

Et æble om dagen…

samvirke_raavare__0054

November måneds råvare i Samvirke er æbler. Æbler er lig med efterår, og vi ved også at et æble om dagen, holder doktoren fra døren. Men vidste du også, at æbler muligvis har en kolesterol-sænkende effekt?

En diæt på friske æbler kan muligvis nedbringe mængden af det farlige LDL-kolesterol i kroppen. Det har Institut for Fødevarevidenskab og Human Ernæring, Life, Københavns Universitet fundet ud af.

Skulle du have fået lyst til et æble – så har vi samlet 25 opskrifter med æbler her.